Pazartesi, Şubat 18, 2013

SARIMSAĞIN FAYDALARI

Pek çok hastalığa şifa olan sarımsağın kitabı da yazıldı. Kitapta, sarımsaklı yemek tarifleri de var.
Doğal bir antibiyotik ve antioksidan olan sarımsağın sağlık açısından öneminin tartışılmaz olduğunu dile getiren Sarımsak Kitabı'nın editörlerinden Profesör Doktor Semih Ötleş, "Antiseptik oluşu, bağışıklık sistemini güçlendirici, tansiyon ve kolesterol düşürücü, idrar ve safra salgılarını arttırıcı, kalp ve damar hastalıklarını önleyici, sakinleştirici, kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etkili ve kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırması ilk akla gelen faydaları" diyor.
PUSULADAN SONRA
Sarımsağın yüzyıllardır bilinen faydalarını, kitaptaki "Tarihte Sarımsak" bölümünde kaleme alan Prof. Dr. Eren Akçiçek'in aktardığı bilgilere göre Hititler, sarımsak dahil bazı bitkisel ilaçları dış ülkelere satıyor ve iştahsızlıkta sarımsak kullanıyorlardı.
Mısır'daki Keops piramidinin inşasında çalışan işçilere salgın hastalıklardan korunmaları için soğan, turp ve sarımsak dağıtılıyordu. Sarımsak, şifa veren ve hastalıklardan koruyan etkisiyle Orta Cağ'da savaşa gidenlerin ve sefere çıkan gemicilerin de gözdesi konumundaydı. Roma'lı askerler savaşa giderken uyarıcı olarak bol bol sarımsak yerken, sefere çıkan denizcilerin pusuladan sonra yanlarına aldıkları en önemli şey sarımsaktı.
DİĞER GIDALARDAN FARKLI 
İnsan beslenmesi ve gıda sanayii açısından büyük önemi olan, farklı tat ve koku özelliğinden dolayı baharat olarak da kullanılabilen sarımsak, kitapta belirtildiği gibi; besin, tekstür ve aroma etken maddeleri açısından da diğer gıda ürünlerinden ayrılıyor. Sarımsağın içinde şimdiye kadar saptanabilen 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit bulunuyor. Bu aminoasitlerin içinde vücut tarafından sentezlenemeyen ve yiyecekler aracılığı ile dışarıdan alınması gerekenlerin tümü mevcut ve bu özelliği ile sarımsak "mucize bitki" olarak tanımlanıyor.
Mevlana'dan dostuna şifa formülü
Sarımsak Kitabı'ndan Mevlana'nın da çok sarımsak ve yoğurt yediğini, hatta hasta olan müritlerine bile sarımsak tavsiye ettiğini öğreniyoruz. Prof. Dr. Eren Akçiçek'in derlediği "Tarihte sarımsak" isimli bölümde Mevlana ile ilgili bir anı da okuyucuya naklediliyor: "Mevlana'nın dostu ve arkadaşı Fahreddini Sivas yüksek ateşli ve tehlikeli bir sıtmaya yakalanmış, bütün doktorlar tedavisinden aciz kalmışlardı. Mevlana hazretleri kendisini ziyarete gitmiş, durumunu görünce sarımsak taneleri tedarik etmelerini ve dövüp hastaya yedirmelerini öğütlemiş ve hasta o gece terleyip iyileşmiş"
Makul miktarlarda ve sürekli tüketilmesi gerekir
Sarımsak Kitabı'nda "Kanserin önlenmesinde ve tedavisinde sarımsak" isimli bölümü kaleme alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Erdem Göker ve Uzman Doktor Ercüment Cengiz, sarımsağın kansere karşı koruyucu, önleyici ve tedavi edici özellikleri ile ilgili araştırmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdikten sonra şu haklı uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyorlar: "Bütün bu verilere karşılık sarımsağın bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Özellikle onkoloji pratiğinde kanser hastalarının tedavisi sırasında sarımsak gibi bazı sebze ve bitkilerin aşırı tüketimi, içerdiği biyokimyasal maddeler ve gerçekleştirdikleri reaksiyonlar nedeniyle kanser kemoterapi ilaçlarının etkinliği sınırlanmakta ve beklenmedik yan etkiler görülebilmektedir. Örneğin antioksidan ve DNA tamirini artırıcı etkileri ile kanser hücrelerinin de kemoterapi ilaçlarına direnç kazanmasına ve tahrip olmaktan kurtulmalarına yardımcı olabileceği unutulmamalıdır. Sonuç olarak sağlıklı beslenme uzun yaşamın sırrıdır. Sağlıklı beslenmenin esası da sebze ve meyve ağırlıklı olmasıdır. Bütün dünyada uzun yaşayan insanlar incelendiğinde böyle bir beslenme yapısı ile karşılaşılmaktadır. Sarımsak, içerdiği biyokimyasal maddelerle kanseri önlediği kesin ve bilimsel olarak ortaya konmuş bir üründür ve makul tüketimi ile sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam vaat etmektedir"
Ayşe Tüter'den tarifler de var 
Yemek Yazarı Ayşe Tüter de Sarımsak Kitabı'na katkı koyanlardan. Hazırladığı bölüme sarımsakla ilgili pratik bilgiler vererek başlayan Ayşe Tüter'den iki öneri:
* Sarımsakların kabuklarını kolayca 
soyabilmek için, bir süre ılık suda bekletip iki parmağınızla hafifçe sıkın.
* Sarımsakları daha kolay dövmek için soyup havana koyduğunuz sarımsağın üzerine, miktarına göre tuz serpin. Ancak bu durumda yemeğe koyacağınız tuza dikkat etmeyi unutmayın.
Bahar Yahnisi
Malzemeler:
* 4 baş sarımsak
* 500 gram kuşbaşı et
* 2 kaşık sıvı yağ
* 3 domates
* Yarım kilo arpacık soğanı
* 1 kaşık salça
* karabiber
Tencereye iki kaşık yağ konur. Kızdırılır, etler ilave edilir. Rengi dönene kadar sotelenir. arpacık soğanları konur. 1-2 kez çevrilir, salça ve üstünü iki parmak geçecek kadar su ilavesi ile 20 dakika kısık ateşte pişirilir. Domates ve bütün diş olarak sarımsaklar konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Sarımsak çorbası
Malzemeler:
5 baş ayıklanmış sarımsak
2 kaşık un
1 bardak süt
3 bardak et suyu
tuz, karabber
1 çay kaşığı pul biber
yarım demet dereotu
1 fincan sıvı yağ
1 çorba kaşığı kaşar rendesi
Sarımsak bir bardak su ile tencereye konur, haşlanır. Bir tavada un yağla kavrulur. Sarımsak ilave edilir. Bir iki kez çevrilir, et suyu konur. Kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Bir yumurta sarısı sütle çırpılır. Ağır ağır çorbaya ilave edilir. 5 dakika daha pişirilir. Tuz kara biber ilave edilir. İnce kıyılmış dereotu serpilir. Üzerine pul biber ve kaşar heyniri konarak servis yapılır.

habervitrini

MUTFAĞINIZDAKİ GÜZELLİK REÇETELERİNİZ

Her biri mutfağımızda bulunan bize cilt güzelliği sunan besinlerle hızlı ve etkili bakım yapmaya hazır mısınız?

Elma, bal, zeytinyağı, limon suyu, portakal… Her biri mutfağımızda bulunan bize cilt güzelliği sunan besinlerle hızlı ve etkili bakım yapmaya hazır mısınız?
Elma Maskesi
Cildinizi sıkılaştırıp anında canlandıracak elma maskesini haftada 1 kez uygulayabilirsiniz. 
Malzemeler,
1 adet elma
yemek kaşığı bal
Hazırlanışı ve Uygulaması,
Elmayı rendeleyin.
Cam bir kâsede elma rendesi ve balı karıştırın.
Yüz ve boyun bölgesine masaj yaparak sürün.
Maskeyi 10 dakika bekletin.
Önce ılık sonra soğuk suyla durulayın.
Yumuşak hareketlerle yüzünüzü kurulayın.
Limon Maskesi
Cildinizdeki yağ oranını dengeleyen, derinlemesine temizlik sağlayan limonmaskesini 2 haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
Malzemeler,
1 adet limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı ve Uygulaması,
Limon suyu ve yumurta sarısı iyice karıştırın.
Göz ve dudak çevresi hariç tüm cildinize uygulayın.
15 dakika bekleyin.
Önce ılık sonra soğuk suyla durulayın.
Cilt türünüze uygun bir temizleme köpüğüyle cildinizi arındırın.
Yumuşak hareketlerle kurulayın.
Zeytinyağı Maskesi
Cildinizi makyaj kalıntılarından arındıran, temizleyen zeytinyağı maskesini haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
Malzemeler,
yemek kaşığı zeytinyağı
yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
Hazırlanışı ve Uygulaması,
Zeytinyağı ve portakal kabuğu rendesini karıştırın.
Göz ve dudak çevresi hariç tüm yüzünüze uygulayın.
15 dakika bekleyin.
Önce ılık sonra soğuk suyla durulayın.
Yumuşak hareketlerle kurulayın.
(internethaber)